ohmmeter

Test dit udstyr for kortslutning med en Megger

Skal du teste kontinuitet og isolering af dine ledere i et kredsløbsmiljø, så er det oplagt at bruge en Megger til formålet. En Megger er også det du kalder for en isolationstester eller Ohmmeter. Blandt fagmænd er det mest hyppige ord en Megger, da det er en virksomhed, som mere eller mindre er indbegrebet af test- og måleinstrumenter. Du kan lidt drage parallel til mp3 afspillere og iPod, hvor varemærket i sig selv bliver brugt til beskrivelse af produktet i dagligtale. Megger er varemærkeregisteret, og derfor kan du heller ikke bruge det i sammenhæng med markedsføring.

Når der arbejdes med elektroniske systemer med enorme spændinger, så er det vigtigt at teste for eventuelle kortslutninger eller et åbent kredsløb, og det gøres lettest med netop en Megger.

Megger er som nævnt varemærkeregisteret, og i Danmark er det Cabicon A/S der er dansk distributør og leverandør af hele sortimentet fra Megger. Blandt deres udvalg finder du også mange andre spændende el tekniske produkter, som typisk bruges til industrielt brug. Cabicon er en BTB virksomhed, som forhandler krympeflex, kabelsko, kabelrør og mange andre isolering, forbindelse og befæstelsesprodukter.

Sådan tester du

Der er stor forskel på de forskellige måleinstrumenter, og spændingsområdet kan faktisk variere alt mellem 250 VAC og helt op til 1.000 VAC. Derfor er du nødt til på din Megger, at indstille spændingsvælgeren inden du går i gang med din isoleringstest.

Før du påbegynder testen, skal dit måleinstrument tilsluttes, og det gør du ved at identificere placeringen af det åbne kredsløb, hvor det er muligt at tilslutte Megger måleren. I selve punktet skal du således indsætte den ene føre fra Ohmmeteret til kredsløbet og den anden plantet bedægtigt i jorden.

Når måleinstrumentet er tilsluttet, så tænder du din enhed ved at trykke på test knappen. Knappen skal holdes nede under helt testen, som varer ca. et minut. Testen afslutter sig selv når du giver slip på knappen. Du ved dit kredsløb er intakt, hvis modstanden er stabil eller faldende.

Det er vigtigt, at du først afmonterer måleinstrumentet, når spændingen er faldet til nul. Det skyldes at nogle kredsløb fastholder betydelige mængder afgift, selv når testen er ovre. Endnu mere vigtigt er det ikke at berøre ledere eller terminaler i testfasen, da det er ekstremt farligt.

Det rette udstyr

Det er vigtigt at dit udstyr er professionelt og sikkert, og derfor er Megger bl.a. også det foretrukne valg af fagmænd og el kyndige personer. De har været førende på verdensplan inden for test- og måleinstrumenter i mange år, og med deres produkter er du derfor garanteret kvalitet og sikkerhed.
Cabicon er som sagt leverandør og distributør, så de kan købes via. deres webshop, hvor du som virksomhedsejer kan købe el-tekniske produkter til fordelagtige priser.