vedligeholdelse-af-havemøbler

Guide til vedligeholdelse af havemøbler

Hvis man er boligejer og bor i et parcelhus eller lignende, er der en god sandsynlighed for at man også har en have. Mange danske haveejere bruger meget tid og energi på at vedligeholde deres have og sørge for at den altid er velplejet. At haven ser flot og velplejet ud er dog ikke altid nok i sig selv. Selv ikke den bedst vedligeholdte have kan se særligt flot ud hvis samtlige havemøbler er gamle, slidte og falmede. Der er af den grund mindst lige så vigtigt at sørge for at vedligeholde ens havemøbler som det er at vedligeholde selve haven.

I Danmark er det især populært at udsmykke haven med havemøbler af træ. Disse er ofte utroligt flotte og stilfulde at se på, men hvis de ikke plejes og vedligeholdes regelmæssigt bliver de hurtigt grimme at se på. Havestole og –borde af træ kan hurtigt blive falmede og slidte, specielt når man tager det danske vejr i betragtning. Det er af den grund vigtigt at man husker at rengøre, slibe og oliere eller male sine træhavemøbler regelmæssigt.

Hvordan vedligeholder man sine havemøbler?

Er man interesseret i at få ens havemøbler til at holde sig pæne så længe som muligt, bør man oliere eller male dem mindst én gang hvert år. Når træmøbler påføres et ekstra lag olie eller maling fungerer dette som en beskyttelse mod vind og vejr. Det første man gør når man skal behandle sine træhavemøbler er at rengøre dem for alger og snavs. Dette kan nemt gøres med en stiv børste og almindeligt vand. Efter rengøringen er færdig og møblerne er tørret skal de slibes. Når man sliber møblerne sørger man for at overfladerne igen bliver fine og glatte, da de ofte godt kan blive ru af at stå udenfor.

Herefter bør man fjerne al savsmuldet fra de slebne møbler så det ikke kommer til at forstyrre den glatte overfalde når man begynder at oliere eller male. Når man olierer eller maler sine havemøbler bør man gøre dette med en pensel, og her er det vigtigt at man er grundig og får olieret alle dele af træet. Det er generelt en god ide at give møblerne mindst to lag olie eller maling. Efter behandlingen bør møblerne stå et tørt sted i et par dage inden de igen kan tåle vind og vand. De må dog helst ikke stå indenfor, da olien eller malingen kan indeholde forskellige stoffer der ikke er specielt sunde at indånde.

vedligeholdelse-af-havemøbler